Srí Lanka délnyugati részén, az ország belsejében helyezkedik el a szigetország egyik legszebb, háborítatlan trópusi őserdővel borított vidéke, a Sinharaja-erdőség. A valaha az egész országrészt beborító hatalmas esőerdő 1988-ban felkerült az UNESCO Természeti Világörökség listájára. Csak a magashegyekben maradtak meg helyenként az esőerdők foltjai, ezeket ma már természeti rezervátumként védik.

 

Az egykori királyi birtok 8 864 hektáron terül el, hegyek és völgyek között, csodálatos dimbes-dombos területen, melyen kusza vízfolyások folynak át. A közhiedelem szerint ez lehetett a Srí Lankán élő oroszlánok utolsó élőhelye. A Sinharaja Nemzeti Parknak kiemelkedően gazdag az állat- és növényvilága, legalább 139 őshonos növényfaj, 20 madárfaj, valamint Srí Lanka őshonos emlőseinek és pillangófajtáinak több mint fele található meg ezen a vidéken.

A fák több mint 60 %-a őshonos és nagyon sok közülük igen ritka. Akár 50-60 méteres fákat, liánokat is megfigyelhetünk itt, amitől a táj igazán vadregényes hatást kelt. A rezervátum területén főleg madarak élnek, hatalmas, akár több ezres tömegben is láthatjuk őket, ugyanakkor emlősök, lepkék, számos rovarfaj, hüllők és ritka kétéltűk otthonául is szolgál. Előfordulnak itt veszélyeztetett  és ritka fajok, többek között a Srí Lankán honos cerkóffélék családjába tartozó bíborarcú langur, Ceyloni galamb, zöldcsőrű bozótkakukk és számos őshonos madárfaj is, valamint kisebb számban leopárd és indiai elefánt is.

A park bejárása túravezetővel és csak gyalog lehetséges. Az őserdő meglátogatására a legjobb a száraz időszakban, vagyis augusztus és szeptember között, valamint januártól március végéig sort keríteni.

Infóvonal

Hívjon minket bizalommal:

+36 1 266 9911, +36 20 438-9910

lupustravel@lupustravel.hu