A fővárostól alig 150 km-re fekvő Dambulla városában található az ország legjobb állapotában lévő barlangszentély-együttese. A Királyi Sziklatemplomot az i.e. I. században alapították és szentélyeit a későbbi évszázadok során többször átalakították, így stílusuk nagymértékben eltér egymástól. Az 1991 óta UNESCO világörökségi védettséget élvező szentélyek csarnokait díszítő freskók és szobrok a buddhista művészet igazi gyöngyszemei.

A hatalmas sziklatömb méltóságteljesen emelkedik ki a Srí Lanka-i tájból. A sziklába vésett barlang volt a 14 évig száműzetésben élő Vatta-Gamani Abhaya király menedéke. Trónra való visszatérése után a király megépíttette Dambulla híres sziklatemplomát, ami ma már a Világörökség része. A sziklafal alatti hosszú hasadékban öt barlangszentélyt alakítottak ki, ahol mintegy 150 kisebb-nagyobb ülő, álló, fekvő, valamint egy 15 méteres Buddha várja évszázadok óta türelemmel az utazót. A szentélyek falait különböző stílusú vallási és történelmi témájú festmény díszíti. A barlangok előtti teraszon egy buddhista dagoba (stúpa) és az elmaradhatatlan bo fa áll.

A város másik nevezetessége az Arany Templom, mely a Sziklatemplomhoz felvezető lépcsősor alján található. Ez a modern épület ad otthont a falfestmények másolatait bemutató múzeumnak.

Infóvonal

Hívjon minket bizalommal:

+36 1 266 9911, +36 20 438-9910

lupustravel@lupustravel.hu